28 Οκτωβρίου 1940 – με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο

Οκτώβριος 28, 2008

η φωνή της ελληνικής Νίκης ήταν προσφυγική (Σοφία Βέμπο: Καλλίπολη Ανατολικής Θράκης 1910 – Αθήνα 1978)

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν θα μπορούσε να τιμηθεί καλύτερα παρά με τη φωνή της ’’Τραγουδίστριας της Νίκης’’ – της Σοφίας Βέμπο. Μιας ακόμα μεγάλης προσωπικότητας του προσφυγικού Ελληνισμού που προσέφερε στη χώρα.

Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης και μετά τη μικρασιατική καταστροφή κατέφυγε στην Ελλάδα. Το έργο της πολύπλευρο : από την αφιλοκερδή προσφορά της στα μαχόμενα ελληνικά στρατεύματα το 1940 μέχρι την παροχή καταφυγίου στους κατατρεγμένους φοιτητές του Πολυτεχνείου το 1973.

Η Βέμπο τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και η φωνή της γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Την ίδια εποχή σε μία συμβολική πράξη προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2000 χρυσές λίρες. Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα φυγαδεύεται μεταμφιεσμένη σε καλόγρια στη Μέση Ανατολή όπου συνεχίζει να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.

Χρόνια μετά, τη βραδιά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου,  η Βέμπο ανοίγει το σπίτι της και κρύβει φοιτητές τους οποίους αρνείται να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτυπά την πόρτα της. Αφού αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία, στην πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο τραγούδησε: »Παιδιά της Ελλάδος παιδιά και τα τανκς γονάτισαν κείνη τη βραδιά»… Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατράπηκε σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο. Η Τραγουδίστρια της Νίκης αποθεώνεται εκείνη τη μέρα από τον ελληνικό λαό που τη θεωρούσε ηρωίδα του.

Η Αγία Σκέπη τιμάται στις 28 Οκτωβρίου ως προστάτιδα του Ελληνικού Έθνους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s