Ήχοι Μικρασίας στο Χορευτικό Αντάμωμα Ορμύλιας

12 Μαΐου, 2012

  Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το εγχείρημα της διοργάνωσης Χορευτικού Ανταμώματος την παραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου στην Ορμύλια Χαλκιδικής, για πρώτη φορά, όπου και εορτάζει ο ομώνυμος μεταβυζαντινός ναός (24 Απριλιου 2012).

   Η Ένωση Μικρασιατών Φοιτητών συμμετείχε και αυτή στο κάλεσμα της συνάντησης των συλλόγων παρουσιάζοντας χορούς από την Καππαδοκία. Οι τόσο ιδιαίτεροι χοροί της εσχατιάς αυτής του Ελληνισμού, της πατρίδας των μεγάλων πατέρων της ορθόδοξης Ανατολής αλλά και των βυζαντινών Ακριτών, δεν μπορούσαν να λείπουν από το πανηγύρι του Αη-Γιώργη, του αγαπημένου σε όλο το χριστιανικό κόσμο –ακόμα και στους μουσουλμάνους-  Καππαδόκη Αγίου.

 Ο τελετουργικός χορός ‘’άγιο Πάσχα’’, ο οποίος παρουσιάσθηκε στο Αντάμωμα, χορευόταν στην Καππαδοκία την Ανάσταση, με τους χορευτές να κρατούν αναμμένα κεριά (δείτε τον από το 36:50 στο βίντεο) ενώ στο χορό ‘’Κόνιαλι’’ (από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας) τα ζεύγη των χορευτών δημιουργούν το σχήμα του σταυρού με τα χερια τους. Οι συμπαγείς πυρήνες του Ελληνισμού στην Καππαδοκία έδιναν έντονη τη μαρτυρία της χριστιανικής πίστης με κάθε ευκαιρία, ακόμα και με τους χορούς τους, κατά το ψαλμικό αινείτε αυτόν εν τυμπάνω και χορώ· αινείτε αυτόν εν χορδαίς και οργάνω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: