Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης (1900 – 1922)
23 Αυγούστου, 2012
Το ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης (1900-1922)» που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου τηςΕλληνικής Δημοκρατίας και έχει ήδη παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη θα προβάλλεται σε κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τις 13 Σεπτεμβρίου 2012.
Από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012. Καθημερινά: Θεσσαλονίκη, κινηματογράφος Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους 10. Αθήνα, Κινηματογράφος Έλλη-Ακαδημίας 64, Ταινιοθήκη της Ελλάδας-Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136. Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138-μόνο Κυριακές πρωί.
Η ταινία ξεκίνησε με εξαιρετική επιτυχία την Ευρωπαϊκή της πορεία από την Βιέννη στις 20 Ιουνίου, στον κινηματογράφο GARTENBAUKINO σε μια προβολή της ΣΜΥΡΝΗΣ που οργανώθηκε σε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΔΕΣΜΟΣ, ΕCHO 100PLUS, ΠΡΩΤΕΑΣ και με στόχο την οικονομική ενίσχυση σε τρόφιμα και φάρμακα των Ελληνικών οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση.
Στην αμερικανική ήπειρο, το ντοκιμαντέρ θα πρωτοπαρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη στις 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο PΑRIS, την πρώτη βραδιά του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.
Στη Μεγάλη Βρετανία η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται τον Ιανουάριο του 2013 στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Λονδίνου, όπου και θα φιλοξενηθεί και η ομώνυμη φωτογραφική έκθεση.
Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική -επιλογή του American Film Institute στη Washington DC ανάμεσα στις 20 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες του 2008 (The European Showcase) και βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Houston)- μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας σε Ευρώπη και Αμερική, φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεώτερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια. Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή, οι δυο συνεργάτες θέλουν να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922 αλλά και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας.
Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για την μεγάλη Ιστορία ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα, τρεις από αυτούς, ξετυλίγουν οικογενειακές μικροιστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά, από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ως τα χρόνια της καταστροφής.
Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή του Pierre De Gigord, και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe, του Albert Kahn Fondation και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για την ηχητική επένδυση της ταινίας η μοντέρ εικόνας και ήχου, Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής προκειμένου να ζωντανέψουν τα γεγονότα, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος, βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και επιτυχίες της εποχής για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του.
Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην ιδέα ότι η Σμύρνη παρ’ όλο που καταστράφηκε με τραγικό τρόπο κατά κάποιο τρόπο εξακολουθεί να υπάρχει. Εξακολουθεί να είναι μια ιδέα, ένας τρόπος ζωής, που έχει να κάνει με τον κοσμοπολιτισμό, τη Σμύρνη της χαράς, της ζωής αλλά και των θρήνων. Τη Σμύρνη μπορεί να την έχει κανείς πάντα μαζί του.