Ιερός Ναός Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα

24 Ιανουαρίου, 2013

τελευταία ενημέρωση 19-9-2018

Ιερός Ναός Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας Σμύρνης

ΑΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ιερός Ναός του αγίου εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, του από Δράμας

Ανεγέρθηκε και αποπερατώθηκε με γοργούς ρυθμούς στην πόλη της Δράμας ο Ιερός Ναός του αγίου εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, του από Δράμας. Μετά τη λειτουργία της κατακόμβης για ορισμένα έτη, ο ναός εγκαινιάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2016.

Στην πόλη της Δράμας υπάρχει εδώ και χρόνια ανδριάντας του Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας & Σμύρνης καθώς και ομώνυμη οδός. Απέναντι από το ιστορικό αυτό άγαλμα βρίσκεται το μνημείο Μικρασιατών Δράμας.

Ανδριάντας του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης του από Δράμας, στην πόλη της Δράμας.

Ανδριάντας του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης του από Δράμας, στην πόλη της Δράμας.

Μνημείο Μικρασιατών- Δράμα

Μνημείο Μικρασιατών- Δράμα

Ο Άγιος Χρυσόστομος διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών από το 1902 έως το 1910, οπότε και ανέπτυξε πλούσια θρησκευτική και εθνική δράση. Καθώς ο Μακεδονικός Αγώνας βρισκόταν την περίοδο εκείνη σε εξέλιξη, ως άξιος ποιμενάρχης, αφενός βοηθούσε τους Μακεδονομάχους με κάθε δυνατό μέσο και αφετέρου προστάτευε τους πληθυσμούς από την προπαγάνδα του βουλγαρικού κομιτάτου και τις βίαιες επιθέσεις των κομιτατζίδων. Συγκρατούσε τους πεπλανημένους, ενθουσίαζε τους λιγόψυχους και ανέλαβε ο ίδιος την διεύθυνση του αγώνα κατά των Βουλγάρων συμμοριτών. Η δράση του στον φιλανθρωπικό τομέα αλλά και σε κάθε επίπεδο που είχε να κάνει με τον άνθρωπο και την πνευματική του ανέλιξη, ήταν παροιμιώδης. Παράλληλα έκτισε μεγαλοπρεπή ναό στη Δράμα, μέγαρο Μητροπόλεως, σχολές αρρένων και θηλέων, νοσοκομείο και γυμναστήριο. Επίσης φρόντισε τότε για την ανέγερση οικιών για τους καπνεργάτες, ιδρύοντας και πολλά φιλανθρωπικά καταστήματα, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και άλλα κοινωφελή καθιδρύματα. Η εθνική αυτή δράση του Χρυσοστόμου ανησύχησε την τουρκική διοίκηση, η οποία και αναφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επιτυγχάνοντας την ανάκλησή του από Μητροπολίτη (1907). Μετά όμως την ανακήρυξη του Συντάγματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1908 ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος επανήλθε στην έδρα του, αλλά και πάλι με τη δικαιολογία των τουρκικών αρχών ότι η παρουσία του Χρυσοστόμου προκαλεί τη διασάλευση της τάξης, πέτυχαν τη δεύτερη απομάκρυνσή του.

Άξια λοιπόν η πόλη που αναγνωρίζει και τιμά τους ήρωες και τους μάρτυρές της. Και ο Χρυσόστομος αποτέλεσε ως καλός ποιμήν και τα δύο. Δείγμα τιμής αποτελεί και ο Ιερός Ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Δράμας και Σμύρνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρεκκλήσια του Αγίου Χρυσοστόμου υπάρχουν στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, στη Ραφήνα Αττικής, στη Γλυφάδα, στα νησιά Σάμο και Σύμη καθώς στο Άσπρο Χωριό της Πάρου. Επίσης, στην πόλη της Πτολεμαΐδας υπάρχει Ναός των Αγίων Μικρασιατών Νεομαρτύρων.Στη Λαμία, στον προσφυγικό συνοικισμό Νεας Μαγνησίας ανεγείρεται ενοριακός Ιερό Ναός των Μικρασιατών Αγίων. Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτω, τιμώνται ιδιαίτερα στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρας Καμμένων Βούρλων, καθώς το δεύτερο Καθολικό της Ιεράς Μονής είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

Ο Άγιος Χρυσόστομος δεν αποτελεί μόνο προστάτη των απανταχού Μικρασιατών αλλά και ένα φωτεινό παράδειγμα προσφοράς και θυσίας για κάθε άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης:  Ναοί του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των Μικρασιατών Μαρτύρων

Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης

Οι Άγιοι Μικρασιάτες Νεομάρτυρες

Ανδριάντας Χρυσοστόμου Σμύρνης - Δράμα

Ανδριάντας Χρυσοστόμου Σμύρνης – Δράμα

Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης

Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης

Advertisement

2 Σχόλια προς “Ιερός Ναός Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: