Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ηράκλειο Κρήτης

30 Μαρτίου, 2014

Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ηράκλειο Κρήτης (6)

 

Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ηράκλειο Κρήτης (3)

Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ηράκλειο Κρήτης (4)

Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ηράκλειο Κρήτης (2)

Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ηράκλειο Κρήτης (5)

Στο παρκάκι που βρίσκεται στην συμβολή των λεωφόρου Κνωσού και Ιωνίας, στο Ηράκλειο Κρήτης, τοποθετηθηκε το Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Μικρασιατικού Ελληνισμού πραγματοποιηθηκαν την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014. Το μνημείο είναι καρπός της συνεργασία του Δήμου με τους μικρασιατικούς συλλόγους της πόλης και αποτελεί μια δημιουργία του γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παρμακέλη. Το μνημείο αυτό θα υπενθυμίζει τη μεγάλη τραγωδία του Ελληνισμού στην Μικρασία, αλλά θα μας δίδει και δύναμη στις δύσκολες στιγμές για να προχωρούμε μπροστά και να υπερβαίνουμε τις αδυναμίες μας.

 

Αποδίδουμε σήμερα την τιμή που οφείλει η πόλη μας στον μικρασιατικό ελληνισμό

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης αναφέρθηκε στην Μικρασιατική καταστροφή  και τους αγώνες των Μικρασιατών:

«Η Μικρασιατική Καταστροφή  υπήρξε η μεγαλύτερη τραγωδία της χώρας μας στον 20ο αιώνα. Από λανθασμένες εκτιμήσεις, επιλογές και χειρισμούς η Ελλάδα εγκατέλειψε τα ιερά χώματα, όπου άνθισε ένας μεγάλος πολιτισμός από τον 8ο αιώνα π.χ. μέχρι τον 20ο αιώνα.

Εκεί γεννήθηκαν  η ποίηση, η φιλοσοφία και οι επιστήμες. Εκεί καλλιεργήθηκαν οι μεγάλες αξίες που σήμερα αποτελούν τη βάση όλου του πολιτισμένου κόσμου. Άκμασε το εμπόριο και τα γράμματα και ήταν για 3000 χρόνια η μήτρα του ελληνισμού.  Ήταν μεγάλος ο φόρος αίματος που πλήρωσαν οι Μικρασιάτες.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών όσοι γλίτωσαν διασκορπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, τον Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη, στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Όμως, παρά τον πόνο τους  χάρη στην εργατικότητα, την επιμονή και τη δημιουργικότητά τους κατόρθωσαν σε λίγα χρόνια να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και με ζωντανές τις μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες να ριζώσουν στους νέους τόπους. Η ανασυγκρότηση της σύγχρονης Ελλάδας έχει το μεράκι και τη σφραγίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.Η συμβολή τους στην οικονομική, την κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη είναι τεράστια.

Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ηράκλειο Κρήτης (7)

Το Ηράκλειο οφείλει πολλά στους Μικρασιάτες

Η πόλη μας, το Ηράκλειο, τους οφείλει πολλά. Αρκετά στοιχεία από εκείνα που μας κάνουν σήμερα υπερήφανους οφείλονται στους Μικρασιάτες.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τους αγώνες των μικρασιατών για την Ελευθερία και την Δημοκρατία σε χαλεπούς καιρούς ούτε και τις θυσίες των πρωτοπόρων της εργατικής τάξης που έδωσαν την ζωή τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το μνημείο αυτό αποτελεί μια ελάχιστη συμβολική τιμή της πόλης μας για την προσφορά του ανώνυμου Μικρασιάτη.

Μια τιμή προς τα παιδιά και τα εγγόνια τους που κρατούν ζωντανές τις μνήμες και τις υψηλές αξίες που κληρονόμησαν.

Το μνημείο θα μας δίνει δύναμη στις δύσκολες στιγμές

Το μνημείο, μια λαμπρή δημιουργία του συμπολίτη μας Ακαδημαϊκού Γιάννη Παρμακέλη, που έργα του κοσμούν και άλλα σημεία της πόλης μας, θα υπενθυμίζει μια τραγωδία, αλλά θα μας δίδει και δύναμη στις δύσκολες στιγμές για να προχωρούμε μπροστά και να υπερβαίνουμε τις αδυναμίες μας.

Είναι μια συμπυκνωμένη ιστορική φωνή που θα μας δείχνει το δρόμο μας, θα μας υπενθυμίζει το χρέος μας και θα μας διδάσκει ότι ένας λαός που σέβεται την ιστορία του αξίζει να παραμείνει ζωντανός και να απαιτεί από όλους το σεβασμό, την τιμή και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια»

Πηγές: cretalive.gr , creteplus.gr , kritipoliskaihoria.blogspot.gr

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: