Άλλη μια Ελληνική επιγραφή βρέθηκε στη γη της Μικράς Ασίας

19 Σεπτεμβρίου, 2016

epigrafi

Mια λίθινη βυζαντινή επιγραφή με σταυρό βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών οδοποιίας στην περιοχή Ermenek της επαρχία Καραμάν της Τουρκίας, δηλαδή στην αρχαία πόλη Γερμανικόπολη της Μικράς Ασίας. H Γερμανικόπολις βρίσκεται συγκεκριμένα στην περιοχή αρχαίας Ισαυρίας (130 χλμ νότια του Ικονίου) και ο προσδιορισμός αυτός είναι απαραίτητος καθώς υπάρχουν και άλλες δύο αρχαίες μικρασιατικές πόλεις με το ίδιο όνομα: η Γερμανικόπολις της Βιθυνίας (η πόλη αυτή βρισκόνταν κοντά στην Προύσα και το αρχαίο της όνομα ήταν Βοὸς κοίτη και οι ερευνητές την εντοπίζουν στο σημερινό χωριό Tahtalı) και η Γερμανικόπολις της Παφλαγονίας (αρχικά ονομαζόμενη Γάγγρα, αργότερα Γερμανικόπολις και σήμερα Çankırı).

Στην περιοχή ανακαλύφθηκε η λίθινη βυζαντινή επιγραφή από τον αγρότη Αλί Boztoprak σε ένα χωράφι, και αναφέρει στα ελληνικά: «Χαίρε, φίλε. Είθε να λάβεις εις διπλούν εκείνο που θα ευχηθείς για εμένα» (σημ: μετάφραση από το αγγλικό κείμενο του άρθρου) καθώς και τις λέξεις «προάστιον» και «τοποθεσία». «Η επιγραφή παραδόθηκε στους αρχαιολόγους του μουσείου» σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Η επιγραφή είναι μια διεύθυνση οδού  που ξεκινά με μια οικεία προσευχή, η οποία λέγεται ακόμη και σήμερα», δήλωσε ο Mehmet Alkan, αρχαιολόγος του τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Karamanoğlu Mehmet Bey.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις υπόλοιπες λέξεις, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για την επιγραφή ενός ακινήτου. Η λέξη «προάστιο» χρησιμοποιείται γενικά για τα προάστια στις αρχαίες πηγές. Από τα τέλη της αρχαιότητας, η λέξη άρχισε να χρησιμοποιείται για τη γαιοκτησία των πλουσίων. Η λέξη «τοποθεσία» χρησιμοποιήθηκε για να καθορίσει ένα φανταστικό μέρος που δεν υπάρχει. Τη λέξη την συναντούμε επίσης και στα εμπορικά έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο, με την σημασία των μεγάλων εκτάσεων και της περιοχής. Έτσι, η επιγραφή αναφέρει ότι ένα πλούσιο άτομο είχε μεγάλη περιουσία εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Με αυτή την έννοια, η επιγραφή μπορεί να συνεισφέρει σε επιστημονικές εργασίες της ύστερης αρχαιότητας και της οικονομίας της βυζαντινής εποχής. Επίσης, μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την οικονομία και την κοινωνική δομή της Γερμανικόπολις, μίας εκ των μεγαλυτέρων πόλεων της Ισαυρίας», είπε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρχαιολόγο, η περιοχή όπου ανακαλύφτηκε η μαρμάρινη πλάκα με τον σταυρό ήταν ιερός χριστιανικός τόπος και να υπήρχε και χριστιανικό νεκροταφείο.

Ο Alkan επισήμανε επίσης ότι παρόμοια προσευχή έχει βρεθεί στην περιοχή του Ικονίου (Konya) της Κεντρικής Ανατολίας.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τον βυζαντινό μεταλλικό σταυρό με ιερό περιεχόμενο που ανακάλυψαν οι Τούρκοι, σε ένα βυζαντινό νεκροταφείο.

Πηγή: The Archaeology News Network

Σχολιάστε