Μικρασιάτες Μακεδονομάχοι

1 Ιουνίου, 2023

Μικρασιάτες που συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα 1904 – 1908 

Οι Μικρασιάτες ιερωμένοι που έλαβαν ενεργό μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος (ο μετέπειτα μάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης +1922), ο Θεμιστοκλής Χατζησταύρου Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, ο Πρωτοσύγκελλος Θεσσαλονίκης Αιμιλιανός από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας (ο μετέπειτα μάρτυρας Μητροπολίτης Γρεβενών +1911), ο Μητροπολίτης Πρεσπών και Αχριδών Γερμανός και ο Μητροπολίτης Τιβεριουπόλεως και Στρωμνίτσης Γρηγόριος Ωρολογάς.

Στον Μακεδονικό Αγώνα έδρασαν και πολλοί ένοπλοι και πράκτορες Μικρασιάτες Μακεδονομάχοι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο καπετάν Αλέξανδρος Ευρυθιώτης από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας που δημιούργησε δικό του δεκαπενταμελές αντάρτικο σώμα στις περιοχές Μπέλες, Πορροϊων, Πετριτσίου και Μελενίκου και έγινε γενικός αρχηγός των αντάρτικων σωμάτων, ο Γεώργιος Τόμπρας από τους πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα γνωστός ως «Καπετάν Ρουπακιάς» και ο καπετάν Στρατής από το Αδραμύττιο της Μικράς Ασίας ο οποίος ήταν εθελοντής, αρχηγός σώματος μακεδονομάχων στην περιοχή των Σερρών. Στην Καβάλα έδρασε ο Στυλιανός Μαυρομιχάλης, αρχικά σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, και μετέπειτα γραμματέας στο Ελληνικό Υποπροξενείο Καβάλας με μυστική αποστολή την οργάνωση του Εθνικού Κέντρου Καβάλας και τον συντονισμό του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή. Άλλοι Μικρασιάτες Μακεδονομάχοι ήταν ο Μιλτιάδης Τσιομανέλης από τη Θίβαλη Μ. Ασίας, ο Καππαδόκης ιερέας Ιωακείμ Ανανιάδης από τη Νίγδη, ο Μιλτιάδης Ζερβός από τις Κυδωνιές, ο Ιωάννης Ιωαννίδης δάσκαλος και οπλίτης από την Κιουτάχεια, ο Γεώργιος Χωναίος που ήταν Διερμηνεύς του Ελληνικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, ο Γεώργιος Γιαγκλής με καταγωγή από τα Μοσχονήσια που έδρασε στη Χαλκιδική καθώς και πολλοί άλλοι.

Ο Μικρασιάτης Μακεδονομάχος καπετάν Αλέξανδρος Ευρυθιώτης, στο μέσον, με το ένοπλό σώμα του.
Ο Μικρασιάτης Μακεδονομάχος Γεώργιος Τόμπρας («Καπετάν Ρουπακιάς»).
Ο Μικρασιάτης Μακεδονομάχος καπετάν Γιώργης Γιαγλής (τρίτος από αριστερά) επικεφαλής ένοπλου σώματος.
Ο μητροπολίτης Δράμας Άγιος Χρυσόστομος (ο μετέπειτα μάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης +1922), συντονιστής του Μακεδονικού Αγώνα στην Ανατολική Μακεδονία.

Σχολιάστε